Waarom staat er een vuurtoren op de hoek van de Academiesingel en de Emmastraat?

Auteur: Rinse Bulkmansinbuurt Breda

Onze stad zit vol onopgeloste raadsels en wij doen dan ook hard ons best om al deze Bredase mysteries te ontrafelen. Deze week zijn we benieuwd wat die vuurtoren daar bij Park Valkenberg doet. Werkt de vuurtoren echt?

Het kunstwerk heet – hoe kan het ook anders – ‘The Lighthouse’ en is gemaakt door kunstenaar Aldo Rossi (1931-1997) uit Italië. Het idee ontstond toen hij in 1985 exposeerde in de Beyerd. Het kunstwerk werd uiteindelijk zeven jaar later, op 9 oktober 1992, onthuld door burgemeester Ed Nijpels.

Aldo Rossi

Veel kunstwerken van Rossi bevinden zich op het grensgebied van kunst en architectuur. Hij was niet alleen kunstenaar maar ook architect en heeft gebouwen over de hele wereld ontworpen. Rossi meende dat het onmogelijk is om ’te denken zonder een zekere obsessie’. Hijzelf was geobsedeerd door abstractie en reductie, twee elementen die in al zijn ontwerpen zijn terug te vinden door hun geometrische eenvoud.

Rossi wordt gezien als grondlegger van het Neorationalisme. Postmoderne architecten en kunstenaars geloofden dat architectuur meer was dan alleen functie. Met hun ontwerpen refereerden ze naar archetypes en historische voorbeelden.

Ze ontwikkelden projecten die geen ander doel dienden dan ‘herinneringen oproepen’, ‘fantasie prikkelen’ en ‘eigen bedenkingen vrij baan te geven’.

The Lighthouse

Eigenlijk zou The Lighthouse in het Wilhelminapark worden geplaatst maar daar waren buurtbewoners het niet mee eens. De vuurtoren staat nu al bijna 25 jaar te pronken in het water van de singel, op de hoek van de Academiesingel en de Emmastraat. Het kunstwerk is trouwens 18 meter hoog!

Werkt de vuurtoren?

Het zal je misschien verbazen, maar het kunstwerk functioneert niet als vuurtoren. Joh! Het is niet toegankelijk en staat natuurlijk op een nogal vreemde plaats. Het lampje doet het overigens wél. The Lighthouse past wel perfect in het straatje van Aldo Rossi. Het is ‘architectuur zonder functie’. Naja, het heeft dus de functie om je fantasie te prikkelen!

0
Credit foto banner:
Voermans, H.J.P. (Henk), 20131357 / collectie Stadsarchief Breda

Agenda

Meer Geschiedenis

 • St .Joseph Basisschool

  St. Joseph Basisschool

 • Drie Hoefijzers - Stationskwartier Breda

  De Drie Hoefijzers

 • Rode Mieren Willemstraat Breda

  Rode mieren – Willemstraat

 • Voermans, H.J.P./20131357/collectie Stadsarchief Breda

  Willemsbrug

 • Breda Beeldcollectie, A1181/ collectie Stadsarchief Breda

  Willemstraat

Contact opnemen