Het Stationsplein

Het Stationsplein en de omliggende straten in Breda dragen namen die de historische band met het spoorwegverleden van de stad in ere houden. Direct ten zuiden van het station bevinden zich de Stationsweg en de Spoorstraat, terwijl ten noorden van het station de nieuwe Stationslaan te vinden is. Ook de Parallelweg bij de Driesprong, ten noorden van de spoorlijn naar Tilburg, herinnert aan dit verleden. Daarnaast zijn er straten zoals de Spoorbaanstraat, die voorheen langs het spoor in Tuinzicht liep voordat de spoorlijn werd verlegd. In het centrum van Breda is de Tramsingel te vinden, evenals de Oude Trambaan op Hazeldonk. Andere straten met spoor gerelateerde namen zijn de Beekse Stationsstraat en de Spoorstraat in Prinsenbeek.

Het Stationsplein, samen met de Stationsweg (inclusief de huidige Spoorstraat), werd aangelegd in 1863, parallel aan de spoorlijn naar Tilburg. Het Stationsplein kreeg zijn naam vanaf het begin en werd officieel bevestigd bij een raadsbesluit op 20 december 1873. Breda had aanvankelijk nog een ander station, namelijk dat van de Grand Central Belge, gelegen bij de Etnastraat, waar treinen naar Roosendaal en Antwerpen vertrokken. Het voorplein van dit station werd in 1855 ook het Stationsplein genoemd. Na 1866 werden treinen verplaatst naar het huidige station, waardoor het oude station zijn functie verloor.

In totaal zijn er drie stations geweest op deze locatie. Het station dat in 1863 werd geopend, diende Breda meer dan honderd jaar lang tot 1974. In 1967 begon men met de bouw van het hoog spoor, en in 1975 werd het tweede station geopend. Dit tweede station had echter een kortere levensduur, want na enkele tientallen jaren werd het in september 2014 buiten gebruik gesteld. Dit gebeurde in het kader van de bouw van de Hogesnelheidslijn (HSL) van Antwerpen naar Amsterdam, die Breda aansloot op een nieuw station. Het derde station op deze locatie werd deels in gebruik genomen op 7 september 2014 en werd op 1 september 2016 officieel geopend.

Naast het Stationsplein zijn er nog andere spoor gerelateerde straatnamen in Breda. Vaak wordt het plein voor een station aangeduid als Stationsplein, maar in het geval van het Stationsplein Haagse Beemden heeft dit plein geen officiële naam. De toegangsweg naar een station wordt meestal de Stationsweg genoemd, zoals de Stationsweg in Breda, die tot de aanleg van de Willemstraat in 1873 de enige toegangsweg naar het station was. Parallelwegen werden vaak aangelegd om de akkers en weilanden te ontsluiten die door de spoorwegaanleg werden doorkruist. Een voorbeeld hiervan is de Parallelweg bij de Driesprong. Straatnamen die zijn afgeleid van tramverkeer zijn minder gebruikelijk, maar Breda heeft de Tramsingel en de Oude Trambaan op Hazeldonk. De vroegere Tramstraat in Ginneken staat nu bekend als de Weteringstraat.

0

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Agenda

Meer Geschiedenis

 • St .Joseph Basisschool

  St. Joseph Basisschool

 • Drie Hoefijzers - Stationskwartier Breda

  De Drie Hoefijzers

 • Rode Mieren Willemstraat Breda

  Rode mieren – Willemstraat

 • Voermans, H.J.P./20131357/collectie Stadsarchief Breda

  Willemsbrug

 • Breda Beeldcollectie, A1181/ collectie Stadsarchief Breda

  Willemstraat

Contact opnemen