Blind Walls Gallery

Wist je dat het Stationskwartier een bijzonder gebied is waar het kantoor van Blind Walls Gallery is gevestigd? Blind Walls Gallery is geïnspireerd op het oudst bekende stadsgezicht uit de Nederlandse kunst: een 16e-eeuws drieluik waarop de stadsmuur rondom middeleeuws Breda centraal staat. Deze stadsmuur bood niet alleen bescherming, maar gaf de stad ook aanzien. Hoewel de oude muur grotendeels is verdwenen, hebben blinde muren de stad een grauwe uitstraling gegeven. Deze muren worden vaak respectloos behandeld, gebruikt voor roekeloos geparkeerde fietsen en zelfs als openbare toiletten na het uitgaan.

Om dit te veranderen, heeft Blind Walls Gallery zich ingezet voor een nieuw stadsgezicht. Sinds 2015 nodigt de galerij zowel nationale als internationale kunstenaars uit om zich te laten inspireren door de verhalen van Breda. Elke muurschildering is gebaseerd op uitgebreid onderzoek naar de locatie en het gebouw waarop de schildering komt. Hierbij wordt niet alleen het Stadsarchief geraadpleegd, maar ook gesprekken gevoerd met langdurige inwoners van Breda. De meest boeiende en interessante verhalen worden aan de kunstenaars doorgegeven, die vervolgens ontwerpen maken die op deze verhalen zijn gebaseerd.

De galerij werkt nauw samen met de gemeente, woningbouwverenigingen, bewoners, ontwikkelaars en bedrijven. Meer dan 100 muurschilderingen sieren inmiddels de stad, verspreid over Breda. Helaas verdwijnen er soms schilderingen door sloop of verbouwing, maar elk jaar komen er weer nieuwe kunstwerken bij. Onlangs heeft Blind Walls Gallery de mijlpaal van 100 zichtbare muurschilderingen bereikt, waaronder de prachtige schildering van Reskate in de wijk Heuvel.

De combinatie van street art en cultureel erfgoed maakt Blind Walls Gallery aantrekkelijk voor zowel de lokale bevolking, toeristen als liefhebbers van street art. Wat deze galerij onderscheidt van andere steden met veel street art, zoals New York, Berlijn en Londen, is de unieke benadering van het culturele erfgoed.

In 2017 ontving Blind Walls Gallery de Brabantse Erfgoedprijs, vanwege hun eigentijdse aanpak om immaterieel erfgoed toegankelijk te maken. En als je door het Stationskwartier loopt, kun je verschillende prachtige muurschilderingen bewonderen die een visueel en cultureel genot bieden aan alle bezoekers. Zo rij je waarschijnlijk regelmatig lang HEAD DOPE DEAD HOPE van Guido de Boer.

0

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Agenda

Meer Nieuws

 • LEX- Gert-Jan van den Bemd

  LEX – Gert-Jan van den Bemd

 • Hart voor Breda? Laat van je horen! Stationskwartier Breda

  Hart voor het Stationskwarier Breda? Laat van je horen!

 • Breda Wandelt

  Breda Wandelt – Expeditie Aqua Mundo

 • Omegaplein Stationskwartier Breda

  Denk mee!! Schetsontwerp Omegaplein en omgeving. REAGEREN TOT 30 April!

 • Collectie Breda Beeldcollectie Identificatienummer 20131357 Voermans, H.J.P. (Henk)

  Hulp gezocht: Werk samen en laat uw stem horen in de Burgersessies!

Contact opnemen